Ταμειακή μηχανή

Ταμειακές μηχανές Κυπρος

Οι ταμειακές μηχανές έχουν εξελιχθεί σε πολύ επιθυμητά αντικείμενα μεταξύ των συλλεκτών παγκοσμίως αλλά ιδιαίτερα σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία.  Αυτές οι παλιές ταμειακές μηχανές έχουν αποκτήσει μεγάλη αξία και αποτελούν πλέον σύμβολο της σύγχρονης κουλτούρας μεταξύ των εθνών. 

Η ιστορία της ταμειακής μηχανής ξεκινάει στα μέσα του 1879 όταν η ταμειακή μηχανή εφευρέθηκε από τον James Ritty. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Ritty πούλησε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Εθνική Εταιρεία Κατασκευών η οποία πουλήθηκε στον John Patterson, το 1884, και ο οποίος την μετονόμασε σε Εθνική Εταιρία Κατασκευής ταμειακών μηχανών.

Οι ταμειακές μηχανές κατασκευάστηκαν αρχικά για να είναι μια μηχανή πωλήσεων. Οι ταμειακές μηχανές σχεδιάστηκαν για να βοηθούν στην πρόληψη της απάτης από τους εργαζόμενους στα καταστήματα. Κρατούσε τα χρήματα ασφαλή μέσα στο συρτάρι, το οποίο άνοιγε μόνο όταν μία συναλλαγή πραγματοποιούνταν. Οι περισσότεροι πάντως ιδιοκτήτες καταστημάτων έδειχναν στην αρχή απρόθυμοι να προμηθευτούν ταμειακές μηχανές και έδειχναν ότι τις θεωρούσαν άχρηστες και ότι δεν επιθυμούν να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε αυτές. 

Οι ταμειακές μηχανές όμως σύντομα εξελίχθηκαν σ’ ένα στοιχείο επίδειξης παρά μια χρήσιμη εφεύρεση. Οι άνθρωποι άρχισαν να επισκέπτονται τα καταστήματα όχι για να αγοράσουν κάποιο προϊόν αλλά για να δουν τη νέα μηχανή. Οι ταμειακές μηχανές αντίκες είναι πολύ περίτεχνα και φανταχτερά αντικείμενα. Κατασκευάζονταν κυρίως από ορείχαλκο, αλλά κάποιες φτιάχτηκαν από ξύλο, σίδερο, ή νικέλιο. Οι ταμειακές μηχανές ήταν περίτεχνα σχεδιασμένες και είχαν χαράξεις και γραμμές επάνω στην επιφάνεια τους. Επιπλέον, συνοδεύονταν από μικρά κουδουνάκια τα οποία κτυπούσαν όταν το συρτάρι της   μηχανής ανοιγόκλεινε.

Το 1917, λόγω του παγκόσμιου πολέμου και την χρήση μετάλλων κυρίως για την κατασκευή πολεμικού υλικού τα υλικά για την κατασκευή ταμειακών μηχανών σπάνιζαν.                                  

Το κλασικό υλικό κατασκευής που ήταν ο ορείχαλκος είχε αντικατασταθεί με κάποια φθηνότερα υλικά. Αυτός είναι πραγματικά ένας καλός λόγος για τον οποίο οι ταμειακές μηχανές αντίκες πριν την ημερομηνία αυτή είναι σε τέτοια ζήτηση μεταξύ των συλλεκτών. Κάποιοι τις συγκεντρώνουν εξαιτίας των περίτεχνων σχεδίων  πάνω στον ορείχαλκο και στο ξύλο, ενώ κάποιοι άλλοι τις συλλέγουν για να διατηρήσουν την κληρονομιά από ένα κομμάτι της αμερικανικής και βρετανικής ιστορίας.

Κάποιοι συλλέκτες επιλέγουν να αποκαταστήσουν και να αναπαλαιώσουν τις παλιές ταμειακές μηχανές, μόνο που θα πρέπει να μπουν στο βάσανο της ανεύρεσης κάποιων μερών τους που λείπουν. Η έρευνα για κομμάτια των παλιών ταμειακών μηχανών είναι συνήθως μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, αλλά είναι απαραίτητη προκειμένου να αποκατασταθεί η αντίκα στην μορφή που ήταν. Αντικρίζοντας μία αντίκα ταμειακή μηχανή είναι πραγματικά σαν να βλέπεις πίσω στο παρελθόν και στον 20ο αιώνα ενώ ταυτόχρονα συνειδητοποιείς την εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας.

Οι ταμειακές αντίκες έχουν εξελιχθεί σε σύμβολα της παγκόσμιας ιστορίας. Ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, και μεταφερόμενες κατόπιν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ταμειακές μηχανές αυτές διαθέτουν πλούσια ιστορία. Οι πρώτες ταμειακές μηχανές στην Κύπρο εμφανίστηκαν 1η Ιουλίου του 1992 μετά την εφαρμογή του ΦΠΑ.           

Χωρίς αμφιβολία συνετέλεσαν με την ύπαρξη τους στο να είναι η παγκόσμια οικονομία το γιγαντιαίο οικοδόμημα που βλέπουμε σήμερα. Ίσως τις δείτε να φιγουράρουν σε κάποια γωνία ενός σύγχρονου εμπορικού καταστήματος παραγκωνισμένες από τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές αλλά πάντα… περήφανες που επιτέλεσαν την αποστολή τους.